VCA-VOL EN VCA-BASIS

VCA staat voor VGM Checklist voor Aannemers (VGM = Veiligheid, Gezondheid, Milieu). De VCA wordt gezien als een standaard vereiste voor risico-werkzaamheden of werkzaamheden op risicovol terrein. Zonder VCA-certificaat mogen er geen opdrachten op risicovol terrein worden uitgevoerd. De opdrachtgever kan, wanneer hij dit niet heeft geverifieerd, aansprakelijk worden gesteld. Opdrachtgevers vragen dus in principe altijd om een VCA-certificaat.

Wie heeft een VCA nodig?

Dit certificaat is onmisbaar voor iedereen die in een risicovolle omgeving werkt, zoals een fabriek, haven of bouwproject. Ook is een VCA-certificaat een vereiste bij de uitvoering van risicovolle werkzaamheden. Dat betekent in principe dat alle aannemers, schilders, steigerbouwers, verkeersregelaars, (werktuig-)bouwkundigen, technici en mensen die werken in de petrochemie of industrie, op zijn minst een VCA-certificaat nodig hebben. Deelname aan de opleiding vereist geen specifieke vooropleiding.

Verschillende VCA certificeringen

Er zijn twee varianten op de VCA:

De B-VCA, ook wel VCA-Basis genoemd, is opgezet voor iedere medewerker op risicovol terrein of medewerkers bij risicovolle werkzaamheden.

De VCA-Vol is opgezet voor leidinggevenden en gaat dieper in op de stof.

Lesstof

Tijdens deze één of tweedaagse opleiding behandelen we:

  • Arbowetgeving en wettelijke bepalingen
  • Gevaren, risico en preventie
  • Ongevallen en noodsituaties
  • Instructies, signalering en procedures
  • Lasten oppakken, vervoeren en wegzetten
  • Arbeidsmiddelen en persoonlijke beschermingsmiddelen
  • Brand, explosie en gevaarlijke stoffen
  • Elektriciteit
  • Gezonde werkplekken

Duur van de opleiding en examen

De opleiding duurt één of twee dagen – voor zowel de VCA-Vol als VCA-Basis. Het behaalde certificaat is persoonsgebonden en tien jaar geldig.

Opleidingsdata en Prijzen

Prijs: € 245,- excl. 21% BTW.

Hieronder kun je zien wanneer en op welke locatie deze opleiding plaatsvindt en hoeveel plekken er nog beschikbaar zijn. Als je jouw ideale datum en locatie gevonden hebt, kun je je vervolgens direct aanmelden. Kom je er niet uit, dan kun je ons uiteraard ook gewoon even bellen. We helpen je graag! +31 (0)10 – 850 8000 of +31 (0)20 – 840 3000