DoornbosTrainingenWerken aan flensverbindingen (WFPR) Training

Werken aan flensverbindingen (WFPR) Training

Werken aan flensverbindingen vergt aandacht en discipline. Het openen en sluiten van flensverbindingen is namelijk niet zonder risico’s en gevaren. Het verkeerd uitvoeren van dit (de)monteerwerk ligt altijd op de loer. Het is daarom van groot belang dat werknemers zich verdiepen in deze verbindingen, voor zij de werkzaamheden uitvoeren. Bij Doornbos Equipment geven we tweedaagse trainingen over het Werken aan Flensverbindingen. Mét en zonder protocol.

Medewerkers die werken aan flensverbindingen

De trainingen zijn bedoeld voor medewerkers die flensverbindingen openen en sluiten op (petro-)chemische bedrijfsterreinen. Tijdens de training Werken aan flensverbindingen leren zij risico’s inschatten en komen ze alles te weten over een veilige voorbereiding, uitvoering en controle. Hiermee reduceren we het risico’s op gevaarlijke situaties en bedrijfsschade. Heeft de werknemer de training al gevolgd, maar is het certificaat niet meer geldig? Plan dan een herhalingstraining van één dag.

Werken volgens protocol

Deze training staat ook bekend als de cursus Flensmonteur. Deze cursus geven wij aan werknemers die werken volgens het protocol van de NEN-EN-1591. Speciaal bedoeld voor het monteren en demonteren van flenzen met een gespecificeerd aanhaalmoment. Dit is niet zonder risico en dient dus nauwkeurig volgens protocol te worden uitgevoerd. Deelnemers raken bekend met de procedures en de veiligheidsmaatregelen.

Werken zonder protocol

Het is niet altijd verplicht om te werken volgens protocol. In dat geval is een training Werken aan flensverbindingen zonder protocol voldoende. Dat is het geval wanneer de deelnemer tijdens zijn werkzaamheden lagedruk flensverbindingen opent en sluit. Ook hier raakt de deelnemer bekend met alle procedures, veiligheidsregels en risico’s. Een certificaat is vijf jaar geldig.

SOG-examen

Werknemers op (petro-)chemisch bedrijfsterreinen bieden wij de mogelijkheid om de training af te sluiten met een SOG-examen dat voldoet aan de richtlijnen van de Stichting Samenwerken Voor Veiligheid (SSVV). Dit geldt voor beide trainingen, mét en zonder protocol.

Lesstof training werken aan flensverbindingen

Deze cursus bestaat uit een theorie- en een praktijkgedeelte.

De theorie bevat de volgende onderwerpen:

 • Veiligheid en procedures
 • Gereedschappen en werkmethodes voor het gecontroleerd aanhalen
 • Verschil tussen lage- en hogedrukflensen
 • Studbolts en moeren (controle met meetkaliber)
 • Toelichting m.b.t. de termen “relaxatie” en “kruip” bij studbolts
 • Pakkingen toegepast bij HD verbindingen
 • Meten en noteren van parameters
 • Flensprotocollen
 • Bedrijfstakgerichte informatie

Dit deel van de cursus wordt afgesloten met een theorie-examen.

Na de theorie ga je verder met de praktijk en daarin leer je:

 • Werken aan flenzen (met de momentsleutel)
 • Het flensprotocol toepassen in je dagelijkse werkzaamheden

Dit deel van de cursus wordt afgesloten met een praktijkexamen.

trainingsdata en pijzen

Training Werken met Flensverbinden (WFPR): € 500,-

Genoemde prijzen zijn excl. 21% BTW.

Hieronder kun je zien wanneer en op welke locatie deze training plaatsvindt en hoeveel plekken er nog beschikbaar zijn. Als je jouw ideale datum en locatie gevonden hebt, kun je je vervolgens direct aanmelden. Kom je er niet uit, dan kun je ons uiteraard ook gewoon even bellen. We helpen je graag! +31 (0)10 – 850 8000 of +31 (0)20 – 840 3000.

Beschikbare data

Klik op een groen veld om je aan te melden voor een opleiding op die dag, De rode velden zijn al vol.
Is er geen keuze mogelijk? Neem dan contact met ons op, dan kijken we samen of we iets in kunnen plannen.